24. Andrej Petrović

Andrej Petrović je rođen 21.12.1993.godine u Sarajevu. Završio je Srednju medicinsko školu Jezero u Sarajevu, kao pedijatrijski tehničar. Nakon toga je upisao Ekonomski fakuletet Univerziteta u Sarajevu. Od 2012.godine je aktivan član SDU BiH, član Predsjedništva OO SDU BiH Vogošća, kao i trenutni Predsjednik Kantonalne organizacije mladih SDU BiH Sarajevo, član Predsjedništva Kantonalne organiazcije SDU BiH Sarajevo, i član Galvnog odbora SDU BiH.

Od 2008. do 2012. godine je bio aktivno uključen u niz nevladinih organizacija, kao što su: Institut za razvoj mladih – KULT (project coordinator), Savez organizacija s intelektulnim teškoćama FBiH – Savez SUMERO (programme coordinator), Kulturno društvo STUP (project assistant), Sarajevo Film Festival (Dječiji program i teen arena), Sarajevska zima (koordinator za volontere), CCI (project assistant), Mreža lokalnih volonterskih servisa u BiH – Mreža volontiram (Potpredsjednik Upravnog obora), Mreža vijeća učenika u BiH – MREVUK (član Upravnog odbora), CIVITAS itd.

  • Osnivanje Centra za istraživanje potreba tržišta rada u KS

U Bosni i Hercegovini, kao i u većini zemalja u regionu, ne postoji ovakav Centar, za razliku od zemalja Evropske Unije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine i sl., u kojima jednu od najznačajnih ulogu u razvoju obrazovanja, odnosno tržišta rada ima upravo Centar za istraživanje potreba tržišta rada. Ukoliko bi se u Kantonu Sarajevo osnovao Centar, to bi direktno rezultiralo smanjenju hiperprodukcije suficitarnih kadrova i produkcije kadrova koji su poželjni, odnosno koji su deficitarni. Naravno, ovo se ne bi odnosilo samo na visoko obrazovanje, odnosno kadrove koje produciraju visokoobrazovne ustanove, već i na srednje obrazovanje, jer je primjetna i hiperprodukcija odrđenih kadrova, kao: medicinske sestre-tehničari, ekonomski tehjničari, građevinski tehničari, mašinski tehničari i sl., a primjetan deficit pojedinih zanatskih zanimanja, kao: zlatari, optičari itd... Centar bi pravio dugogodišnje strategije produkcije određenih kadrova, pratio, istraživao i analazirao potrebe tržišta rada, te produkciju viška kadrova sveo na minimalnu, odnosno građanima KS, omogućio da nakon završene srednje škole ili fakulteta lakše dođu do zaposlenja u struci, te bi time direktno smanjio nezaposlenost u KS, sivu ekonomiju sve na minimum, a prihode u Budžetu Kantona Sarajevo uveliko povećao.

  • Osnivanje nezavisne komisije za rangiranje Univerziteta/fakulteta u KS

U Bosni i Hercegovini, je primjetan značajan porast osnivanja privatnih Univerziteta/fakulteta. Svi privatni Univerziteti, manje-više, produciraju kadrove koje javni fakulteti desetinama godina unazad obrazuju. Također, poznato je da se na pojedinim privatnim fakultetima, koji su smješteni van Kantona Sarajevo, „lakše dolazi do diploma“, pa se stoga sve više mladih odlučuje kreditno zadužiti i upisati privatne fakulteta kako bi pokušali „lakše doći do posla“. Ukoliko bi Skupština Kantona Sarajevo oformila jednu nezavisnu komisiju koja bi djelovala kao radno tijelo Skupštine, i imala za zadatak da ocjeni/ rangira Univerizitetske/fakultetske diplome, gdje bi najveću prednost imali najbolje rangirani univerzitetu. Također, prednost pri zapošljavanju u javnim ustanovama ili vladinim organizacijskim jedinicama bi imale one osobe koje su završile najbolje rangirani univerzitet. 

  • Izgradnja sportskih sala pri osnovnim i srednjim školama u KS

U Kantonu Sarajevo postoji/je osnovano 68 osnovnih škola (javnih), 9 privatnih – od kojih 3 rade po nastavnom planu i programu druge države; također, u Kantonu ima i 38 srednjih škola (javnih) i jedna privatna. Od 38 javnih srednjih škola u Kantonu Sarajevo, deset škola nema ili ima neadekvatnu (jedna ili više učionica improvizacijom posale fiskulturne sale) sportsku/ fiskulturnu salu, za održavanje nastave iz Tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Također, od 68 javnih osnovnih škola, njih desetak nema ili ima neadekavatnu sportsku salu. Jako je važno da se djeca i mladih bave sportskim aktivnostima, odnosno da za to imaju obezbjeđen kvalitetan prostor u svojim školama, a ne dvije spojene učionice i sl. Potrebno je izgraditi fiskulturne sale u svim školama gdje ih nema.Imate pitanje za mene? Kontaktirajte me putem emaila:Zajedno za promjene - Pravi izbor

Predstavljamo listu kandidata Kantonalne organizacije Sarajevo Socijaldemokratske unije BiH. Na izbore u 2014. godini izlazimo u sklopu koalicije Zajedno za promjene. Okupili smo odgovorne i poštene ljude na jednom mjestu, i želimo da Vam predstavimo naše konkretne planove za poboljšanje ekonomske i društvene situacije u zemlji. Mi smo prva partija u Bosni i Hercegovini koja nudi svojim biračima da na osnovu definisanih politika i ponuđenih rješenja odaberu kandidate koji će ih najbolje predstavljati u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti.